DİŞ GICIRDATMA

Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir.

19 Aralık 2010 Pazar

Uykuda diş gıcırdatma probleminin nedenleri


, diş ve çene ile ilgili bozukluklara bağlı olabilir. Eğer diş ve çene ile ilgili yapısal bir bozukluk yoksa uykuya bağlı sorunlar içinde değerlendirilir.
Çocuklarda beyin gelişimi, yaklaşık 14-16 yaşında erişkin kapasitesine ulaşır. Bu dönem, ile ilgili sorunlar gibi yakınmalara neden olmaktadır. sorunu da gelişimsel bir sorun olarak ele alınabilir. Henüz gelişmekte olan ruhsal yapı, erişkin kapasitesine ulaşamamıştır.
Uykudan önce konuşun
Erişkinden farklı olarak bebek ve çocuklarda gün içinde yaşanan yoğun sevinç, korku, heyecan gibi duygular, herhangi bir denetleme olmadan olduğu gibi uykuya ve rüyaya yansır.
Uykudan önce bebek ve çocukla gün içinde yaşadıkları 15-20 dakika konuşulur ve çocuk bu yoğun duygulara neden olan olayları dile getirirse, bunlar uykuya gitmemekte ve  sorunu da azalmaktadır.
Sorunun nedeni kalıtımsal olabilir
Bebek ve çocuklar gün içinde yaşadıklarını gerçek ya da hayali aktarırlar. Anne babanın, doğruluğuna bakmadan yaşanan bu olayları paylaşması yeterlidir. Bu durumun ayrıca kalıtımsal olarak anne ve babadan aktarıldığı, bu çocukların birinci dereceden akrabalarında da aynı sorunun olabildiği bilinmektedir.
Bu basit öneriler yetmezse, çocuğun gün içindeki gerginliklerini değerlendirmek önemlidir. Eğer bunlar  dışında iştah, davranış ve ders başarısına da yansıyorsa, çocuğun bir çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından değerlendirilmesi ve uygulanacak tedavilerle gerginliğin giderilmesi, sorunu azaltacak ya da yok edecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder