- Doktora gidildiği takdirde uyurken dişlere takmak için plastik kalıp gibi bir şey verilen,etraftakileri rahatsız etmenin ötesinde dişler için zararlı olan eylem.
- kişinin sinir bozukluğunun had safhada olduğunu gösteren durum.
- genellikle gündüzleri yaşanan sıkıntı ve stresin geceleyin uykuda dışavurulması. şöyle ki, gün içinde bir adam çok canını sıkıyor, ve sen ona kafa göz dalmak istiyorsun ama dalamıyorusun işte o adamı gece rüyanda, uykunda eşek sudan gelinceye kadar dövüyosun ve o korkunç ses çıkıyor.
stresten kaynaklandığı için ilk etapta bir psikaytra gitmek daha uygundur. psikiyatrın yönlendirmesiyle diş hekime başvurulmalıdır. yani psikyatra gidiyosun ve adam "senin sıkıntın stresin yok, çene yapından dolayı böyle oluyor" diyor ve seni diş hekimine sevk ediyor. o zaman da diş hekimi "mouth guard" denen plastikimsi bir koruyucu protez takıyor dişlere, eklemlere ve dişlere zarar verilmesini önlemek amacıyla.
ama günümüzde bunun direk olarak bir çene problemi olarak görülmesiyle ve psikiyatra gitmektense diş hekimine gitmenin daha kolay olması sebebiyle ilk başvurulan doktor "diş hekimi" oluyor.
bütün bunları geçen günlerde, diş hekimi olan ağbimin, günümüzde gittikçe artan ve ona sürekli gelen bruksizm* vakalarının, aslında çoğunun psikolojik sıkıntılar yaşamasından dolayı kaynaklandığını anlattığı sırada öğrenmiş bulunmaktayım.
kaynak olarak ise gazi diş hekimliği fakültesi'ni gösterebilirim sanırım. - ilk denemelerde, uyku sırasında "ağzımda bişey var, ne bu ya!?" hissiyle diş plağınızı itinayla çıkarıp kutusuna ya da karnınızın üstüne koyulmuş olarak bulabilir ve hiç bir şey hatırlamayabilirsiniz.
doktorun söylediğine göre yatağın hiç beklenmedik yerlerinden de çıkabiliyormuş. - bi'arkadaşıma uzman birisi tarafından sakızla yatması tavsiye edilmiştir.
- isviçreli bilim adamlarına sormadım ama münferit fikrim stres kaynaklı olduğudur.
askerlik vazifesinin son haftalarında 3-5 defa yaşadığım, bir daha da başıma gelmeyen hadise. - çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilecek durum. bunun neticesinde tme(altçene-şakak kemiği eklemi) sorunlarıyla karşı karşıya kalırsınız.sabah kalktığınızda çift taraflı masseter kasının sürekli kasılması sonucu çeneyi açıp kapama esnasında ya da uyaran olmadan şiddetli ağrı mevcuttur. parafonksiyonel bir alışkanlık olup bu kişilere "bruksoman" denir. tedavisinde rutin olarak splint tedavisi uygulanarak oklüzyon düzlemi(çiğneme düzlemi) vakaya göre kademeli veya tek seferde yükseltilir. bu tür hastaların ön dişlerine baktığımızda genellikle abraze olmuş, boy olarak kısalmış, tırtıklı kesici kenarlar görürüz.
- bütün gün çene ağrısına, diş ağrısına yol açan eylem, genellikle stersli günlerde, kabuslarla birlikte ortaya çıkan, kendi diş doktorumun önerisiyle melisa çayı içerek az da olsa hafiflettiğim fakat bir türlü kurtulamadığım dert.
- stres sonucu oluşan işlevdir.tedavi olarak antidepresan yanına hayali yastık kullanılmaktadır.uyurken ağzınızda yastık olduğunu düşünüp dişlerinizi sıkmanıza engel olur.
- siz rahatsız olmasanız, ağrınızı çekmeseniz bile sevgilinize/eşinize geceyi dar eden eylemdir. bu nedenle bu bozukluğa sahip insanlar tavşan gibi ürkek uyuyan eşler yerine manda gibi osura osura uyuyan eşler tercih etmelidir.
- ilk zamanlar sabahları çenemde ve dış etlerimde dayanılmaz bir ağrıyla uyanıyodum.ama tabi geçe kendi sesimi duyamadığım için dişlerimi gıcırdattığımı farketmedim.erkek arkadaşım söyledi bunu bana.geceleri dişlerini gıcırdatıyosun blue welt dedi.allah allah demek o yüzdenmiş o ağılar dedim kendi kendime
Diş Gıcırdatma, Diş Gıcırdatmak Ne Tür sorunlara yol açar, Diş Gıcırdatma Tedavisi, Bruksizm, Çocuklarda Uykuda Diş Gıcırdatma, Uyurken Diş Gıcırdatma, uyurken diş gıcırdatmak, uykuda diş gıcırdatma, uykuda diş gıcırdatmanın nedenleri, uyurken diş gıcırdatma tedavisi, uykuda diş gıcırdatmanın tedavisi, uykuda diş gıcırdatması neden olur, çocuklarda diş gıcırdatma, gece diş gıcırdatma, uykuda diş gıcırdatması, çocuklarda gece diş gıcırdatma, çocukta diş gıcırdatma, Diş Gıcırdatma Tedavi
DİŞ GICIRDATMA
Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir.
19 Aralık 2010 Pazar
uyurken dişleri gıcırdatmak
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder