DİŞ GICIRDATMA

Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir.

19 Aralık 2010 Pazar

Uykuda diş gıcırdatma ve çene sıkmanın nedeni stres


 olarak bilinen ve çeneleri sıkma sorunuyla toplumun yüzde 50′sinden fazlasının karşılaştığı bildirildi. Konya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Dt. Firdevs Kahvecioğlu, genellikle  yüzünden ortaya çıkan bruksizmin,  ve çeneleri sıkma olayı olduğunu söyledi.
Kişi ne kadar  yaşıyorsa bruksizmin etkisinin o kadar büyük olacağını vurgulayan Kahvecioğlu,  ve çene sıkmayla toplumun yüzde 50′sinden fazlasının karşılaştığını kaydetti.
Bu rahatsızlığın küçük yaşlardan itibaren her yaşta görülebildiğini bildiren Kahvecioğlu, şunları söyledi: ”, çocukların yaklaşık yüzde 15′inde görülmektedir. Çocuklarda ortaya çıkan bu rahatsızlık,  ve  gibi psikolojik faktörler kadar yetersiz beslenme, bağırsak parazitleri ve sinüzit gibi bazı etkenlerden de kaynaklanabiliyor. Birçok aile tarafından dikkate alınmayan diş gıcırdatması, süt köpek dişleri ve kesici dişlerde aşınmaya yol açabiliyor. Çocuklar için erken tedaviye geçilmezse çene ekleminde ve dişlerde kalıcı hasarlar oluşabilir.”
Kahvecioğlu, çocuklarda da yetişkinlerde de görülen yüzünden dişlerde kırılma, çiğneyici yüzeyinde ciddi aşınma, aşırı hassasiyetin ortaya çıkabileceğini bildirdi. Bunun yanı sıra bruksizmin diş etlerinde ve çene kemiğinde çekilmeler, baş ağrısı, yüz kaslarında ve çene ekleminde ağrılara da neden olabildiğini belirten Kahvecioğlu, bu sorunu yaşayanlarda çene ekleminde çıtırtı ve kenetlenme bile görülebileceğini söyledi.
Kahvecioğlu, bu rahatsızlığın bazen çok kısa süreceğini, bazen de uzun yıllar devam edebileceğini ifade ederek, şöyle devam etti: ”Geciktirmeden tedaviye geçilmelidir. Gıcırdatmadan kaynaklanan hasarın önlenmesi için, dişlerin arasına gece koruyucuları konulmalıdır. Ayrıca rahatsızlığın boyutuna göre kas gevşetici kullanılabilir,  tedavisi görülebilir. Çok aşınma varsa özel tedavi gerekebilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder