Diş gıcırdatma, diş ve çene ile ilgili bozukluklara bağlı olabilir. Eğer diş ve çene ile ilgili yapısal bir bozukluk yoksa uykuya bağlı sorunlar içinde değerlendirilir.
Çocuklarda beyin gelişimi, yaklaşık 14-16 yaşında erişkin kapasitesine ulaşır. Bu dönem, dikkat eksikliği, uykuile ilgili sorunlar gibi yakınmalara neden olmaktadır. Diş gıcırdatmasorunu da gelişimsel bir sorun olarak ele alınabilir. Henüz gelişmekte olan ruhsal yapı, erişkin kapasitesine ulaşamamıştır.
Uykudan önce konuşun
Erişkinden farklı olarak bebek ve çocuklarda gün içinde yaşanan yoğun sevinç, korku, heyecan gibi duygular, herhangi bir denetleme olmadan olduğu gibi uykuya ve rüyaya yansır.
Uykudan önce bebek ve çocukla gün içinde yaşadıkları 15-20 dakika konuşulur ve çocuk bu yoğun duygulara neden olan olayları dile getirirse, bunlar uykuya gitmemekte ve diş gıcırdatma sorunu da azalmaktadır.
Sorunun nedeni kalıtımsal olabilir
Bebek ve çocuklar gün içinde yaşadıklarını gerçek ya da hayali aktarırlar. Anne babanın, doğruluğuna bakmadan yaşanan bu olayları paylaşması yeterlidir. Bu durumun ayrıca kalıtımsal olarak anne ve babadan aktarıldığı, bu çocukların birinci dereceden akrabalarında da aynı sorunun olabildiği bilinmektedir.
Bu basit öneriler yetmezse, çocuğun gün içindeki gerginliklerini değerlendirmek önemlidir. Eğer bunlar uyku dışında iştah, davranış ve ders başarısına da yansıyorsa, çocuğun bir çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından değerlendirilmesi ve uygulanacak tedavilerle gerginliğin giderilmesi, sorunu azaltacak ya da yok edecektir.
Tesekkur ederim. https://disgicirdatma.blogspot.com.cy/2010/12/stres-uykuda-dis-gcrdatma-nedeni.html?showComment=1507298862843#c1706293665861421795
YanıtlaSilSitenizde vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz. diş sağlığı sitesini de ziyaret edebilirsiniz.
YanıtlaSil